Bethel University’s Brushaber Commons Student Center is a truly multi-use great space for students, staff and faculty, providing a variety of spaces for student dining and lounge, bookstore, game room, classrooms, and private offices. The unique campus addition, connecting two buildings with a spacious view of the lake and landscape, inspired everyone who worked on the project.

As Project Manager, Atmosphere handled all receiving, delivery, installation, and placement of furniture. In terms of product, we supplied the majority of the furniture, including all of the seating and tables for the 700-seat dining room, and 100-seat food grill, board room, classrooms, lounge areas, and the late night venue. Fiber Seal, a fabric protection process, was also applied to all seating. Bethel University realized a six-figure savings by opting for our alternative recommendation for one of the originally specified chairs.

Architecture/Interior Design: KKE Architects / Mortenson Construction

Photography: Andrea Rugg

The University of Arizona’s newest building, the Health Sciences Education Building on the Phoenix Biomedical Campus (PBC), includes flexible classrooms and state-of-the-art educational facilities, such as simulation laboratories, gross anatomy facilities, pre-clinical training, learning resource center, student services and faculty office administrative space.

 

Scope of products:

  • 99 Custom Coalesse E-Tables
  • Coalesse Akira tables
  • FrameOne
  • media:scape and media:scape lounge
  • Coalesse Emu Outdoor and Circa
  • Turnstone Campfire
  • Peter Pepper clocks
  • Custom kiosks for E-Table classroom

The Glendale Community College High Tech One building renovation was successful due to a dedicated sales approach, a partnership with local design group DFDG, and a great relationship with the client.

We were originally selected to furnish ten offices, forty-three cubicles, two classrooms, conference rooms and break-out spaces.

When Carrie Polley, Sales Team Lead, realized Glendale Community College was planning on refinishing old laminate casegoods to fill the computer area, she asked if we could submit a proposal to compare the cost of new furniture.  Our price came in just above the price of the refinishing, but the impact of the new furniture on the space in the “pit” was tremendous.  This portion of the project would not have been nearly as beautiful without Carrie’s efforts to pursue every option.

Product Highlights:

  • Forty-three cubicles using Steelcase’s FrameOne benching system
  • Ten offices
  • Five conference rooms
  • Two classrooms
  • Tons of break-out space
  • 294 chairs in the computer lab, plus lounge furniture

Architect: DFDG

This project was a recipient of the IIDA Southwest Chapter’s 2014 PRIDE Awards for “Creativity on a Budget” in partnership with DFDG, and “Education” in partnership with Deutsch.

The University of Wisconsin renovated spaces within College Library (the undergraduate library) and Wendt Library (the engineering library) to create new learning centers called the Wisconsin Collaboratory for Enhanced Learning Centers, or WisCEL.

These new areas offer flexible space for students to easily utilize technology and collaborate in small groups. They offer laptops and flat-screen TVs for easy document sharing, and tutors and specialized software to give immediate feedback on homework.

Photography: Dale Hall

The Cristo Rey Jesuit High School / Colin Powell Center in Minneapolis is part of a network of 13 schools that began in Chicago in 1996. An ambitious effort targeting economically disadvantaged, inner-city youth, this learning/living center is built from the ground up and serves approximately 500 students.

Our involvement with the private, college-preparatory high school included a donation of building materials and more than 200 hours worth of project management and design expertise.

The new 160,000 square foot state-of-the-art education and recreational facility, which opened on October 4, 2007, is part of a larger effort that combines education with real-world job experience to help economically disadvantaged teens prepare for a successful future.

Recognizing the importance of environment to learning, Cristo Rey depended on Atmosphere Commercial Interior to provide products, design and current trends in productive interiors to complete their project.

Architecture/Interior Design: Ryan Companies

Photography: Andrea Rugg

We were approached by the University of Wisconsin facilities team to create separation between the student area and administrative offices of the Multicultural Student Center, while also adding more security for the administrative staff and giving them the ability to manage power and technology within a very old building. The Multicultural Student Center is housed in a second floor space in the Red Gym that includes huge steel beams, high ceilings, and an old wooden gym floor. Introducing modern modular walls into this space meant that the walls had to blend with the original architecture. We partnered with Steelcase to create special paint and incorporate muntins into the glass walls that match the color and spacing of window walls previously built in the space.

The “Red Gym” was coined due to the building’s resemblance to a red brick castle, and its designation as a gymnasium. From the University of Wisconsin website:

“The Red Gym is a registered National Historic Landmark. It was built in 1894 at a cost of $127,000 and its original purpose was as a military training facility as well as an athletic and student activity center. Basketball games were played on the second floor of the Red Gym until the Field House opened in 1930.”

Architecture: Kerry Hillard, UW Facilities

Photography: Dale Hall (Red Gym exterior image via Shutterstock)

The Mesa Center for Higher Education is located in a 53,000 square foot renovated court building that has been transformed into a shared academic space for two colleges that expanded into Mesa.

The first phase of development for the project included renovation of the first floor and basement, to create approximately 42,000 square feet of classrooms, labs (engineering and sciences), offices, conference rooms and many student study and gathering spaces.

We were selected to work hand in hand with the City of Mesa Economic Development Department and Architekton architecture and design group, to develop state of the art furniture standards to take this facility far into the future.

The services we offer, from products and technical specifications through delivery, installation, and project management, made this an obvious choice for the city. The Mesa Center for Higher Education will not only help attract and engage new students and faculty, but will enhance well-being, and help establish the Mesa Higher Ed Initiative Brand. We look forward to working with the City on future expansions of the new campus.

Architect: Architekton

Photographer: Leland Gebhardt

Implementation of a “One Stop Enrollment” concept drove the renovation of the Phoenix College Hannelly Student Center, which included an addition and complete remodel of the existing Student Center and remodel of the current Learning Center Building into a Student Union with an exterior patio.

The architect, RNL Design, was able to incorporate 1920s era brickwork, ceiling beams, and previously sealed windows uncovered during demo for the project. To support these design elements, finishes were selected to further enhance the school’s history, including a custom blue paint from Steelcase to match Phoenix College’s school colors.

We provided furnishings for study areas, club and meeting spaces, dining areas, self-serve computer stations and multi-purpose areas, as well as offices for the dean, student advisement, administration and staff. Incorporating media:scape, media:lounge, whiteboards and comfortable seating encourages social interaction between students and staff in a warm, friendly and high tech environment.

Architect: RNL Design

In need of versatile student study space, St Norbert College in De Pere, WI transformed a previously unused library basement into a dynamic studio with areas for collaborative and individual work.

Working with insights from the Steelcase Education Solutions group, Atmosphere Commercial Interiors offered furniture solutions that integrate technology in a wide variety of settings for creative problem solving, while remaining true to the vision of the existing library.

Architect: Performa

Photography: Dale Hall